Kaffeböna

Förra sommaren blommade min kaffeplanta för första gången och ett tag därefter dök ett tiotal bär upp. Tyvärr mognade de aldrig, utan hängde bara där hela vintern, innan de blev gula för att sen skrumpna ihop.
Jag kunde ändå inte låta bli att peta ner ett par av fröna i jorden, bara för att testa, utan egentligt hopp om att det skulle bli något av dem. Men titta vad som tittade upp ur jorden i morse!!!

Kaffefrö som grott

Kommentarer
Postat av: Laleh

Det ser ut som en svamp! :)

2006-06-13 @ 19:57:36
URL: http://malinnorberg.blogg.se
Postat av: Henrik

Varför odlar man kaffe för? Det är ju jätteäckligt! :P

2006-06-13 @ 21:13:56
Postat av: Ikah

Men benjaminfikusen däremot, den smakar smaskens? ;)

2006-06-13 @ 21:36:34
URL: http://ikah.blogg.se
Postat av: Henrik

Nja, om du frågar mina katter, som faktiskt har smakat på den, så är den nog inte speciellt god. De vomerade rätt rikligt i början innan de kom underfund med att den inte var så nyttig ändå. Men nog ser en fikus i alla fall betydligt bättre ut än den där lilla "svampen". :P

2006-06-14 @ 18:45:01
Postat av: Ikah

Nja, jag är ingen fantast av fikusar så jag föredrar nog min lilla kaffesvamp :-) Och den kommmer ju bli ett stort fint träd en dag...förhoppningsvis!

2006-06-14 @ 22:01:11
URL: http://ikah.blogg.se
Postat av: Ikah

Förresten borde du nog ge dina kissar lite mer mat.

2006-06-14 @ 22:06:38
URL: http://ikah.blogg.se
Postat av: Henrik

Smaken är ju som bekant som baken... Men jag har svårt att se hur den där lilla snutten en dag skulle kunna bli ett "stort fint träd". :P Min fikus är å andra sidan redan relativt stor, och definitivt fin! :) Jag fick förresten en så kallad garderobsblomma av min mamma för en vecka sen. Fattar inte vinken riktigt...

Jag försäkrar dig, katterna får all mat de behöver. Inte mitt fel att de har svårt att inse att de är köttätare och inte växtätare.

2006-06-15 @ 21:19:58
Postat av: Johan Svensson

Hej Ikah! Jag skulle helst skriva till dig via e-post, men jag hittar ingen adress, så det får bli som en allmän kommentar.

Kul att du har fått en kaffeplanta att växa och så pass att den till och med har blommat! Jag är också intresserad av att odla mig en sådan. Har du några tips? Du verkar syssla en hel del med att odla och sköta växter, men själv är jag helt novis. Jag lyckades inte ens hålla liv i min kaktus (som är (var) min enda växt). :D

Vad för sorts kaffeböna är det du har odlat? Någon sorts Coffea Arabica skulle jag gissa? Var fick du tag på frö?

Jag hittar, konstigt nog, inte så mycket fakta om kaffeodling på nätet. Svensk kaffeinformation har en kort liten artikel, men sen är det inte mycket mer. Har du tips om andra länkar eller böcker med mer information?

Har du lust får du gärna e-posta mig, men jag kollar in här senare någon gång. Förövrigt kom jag hit via en googling på "kaffefrö".

Lycka till med din "svamp"! :)

Johan

2006-10-08 @ 19:50:53
URL: http://johansvensson.eu
Postat av: ikah

Hej Johan! Jag tänkte e-posta dig, men du har ju inte lämnat någon epost-adress :)Jag lämnar min här iaf, ifall du vill höra av dig :) Nog är det en Coffea Arabica jag har, men jag har inte odlat den från frö Jag köpte den som en liten planta på, tro det eller ej, IKEA, för några år sen. Man brukar kunna hitta dem i blomsterhandeln då och då... jag skulle ju tro att tex Blomsterlandet har kaffeplantor då och då. Tyvärr kan jag inte bidra med någon bra länk om just kaffeodling, men www.odla.nu är ett bra forum där man kan hitta det mesta om växter. Jag tycker att kaffeplantan har varit väldigt lättskött, det man kan tänka på är väl att den inte gillar kalkrikt vatten och att den eventuellt kan vilja ha lite extra ljus på vintern.
Lycka till med odlandet :)

2006-10-08 @ 21:36:17
URL: http://ikah.blogg.se
Postat av: ikah

vad lustigt.. man kan ju inte se mail-adressen. [email protected] är adressen iaf

2006-10-08 @ 21:38:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0