Varm sallad på black eye
Vi åt något så otroligt gott i fredags, att jag måste få dela med mej av receptet. Det kommer från kokboken "Bönbok - vegetariskt och kulinariskt" av Caroline Hofberg.
Varm sallad på black eye
4 portioner:
tillagningstid ca 30 minuter
ingredienser:
gratinerade grönsaker:
2 fänkålsstånd
ca 150g coctailtomater
½ dl pinjenötter
2 msk olivolja
gourmetsalt eller medelhavssalt
svartpeppar, helst från kvarn
3 msk färskriven parmesanost
bönor:
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
5 dl kokta black-eye bönor (andra bönor blir säkert också gott)
saft av ½ citron
½ tsk rivet citronskal
1 dl hackad persilja. gärna bladpersilja
salt
svartpeppar
tillagning:
Grönsaker:
Sätt ugnen på 225 grader. Skär fänkålsstånden i fyra klyftor. Förväll dem i lättsaltat vatten 6-8 minuter. Låt dem rinna av och lägg dem i en ugnssäker form.
Lägg tomaterna och pinjenötterna runt omkring. Droppa olivoljan över både fänkål och tomater. Salta och peppra grönsakerna. Strö osten över fänkålen. Baka högt upp i ugnen tills fänkålen är mjuk och har fin färg, ca 12 minuter.
Bönor:
Hacka vitlöken och fräs den i olivolja utan att den tar färg. Vänd ner bönorna och citronsaften, sätt på ett lock och låt bönorna bli varma.
Blanda i citronskal, persilja och smaka av med salt och peppar.
Varm sallad på black eye
4 portioner:
tillagningstid ca 30 minuter
ingredienser:
gratinerade grönsaker:
2 fänkålsstånd
ca 150g coctailtomater
½ dl pinjenötter
2 msk olivolja
gourmetsalt eller medelhavssalt
svartpeppar, helst från kvarn
3 msk färskriven parmesanost
bönor:
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
5 dl kokta black-eye bönor (andra bönor blir säkert också gott)
saft av ½ citron
½ tsk rivet citronskal
1 dl hackad persilja. gärna bladpersilja
salt
svartpeppar
tillagning:
Grönsaker:
Sätt ugnen på 225 grader. Skär fänkålsstånden i fyra klyftor. Förväll dem i lättsaltat vatten 6-8 minuter. Låt dem rinna av och lägg dem i en ugnssäker form.
Lägg tomaterna och pinjenötterna runt omkring. Droppa olivoljan över både fänkål och tomater. Salta och peppra grönsakerna. Strö osten över fänkålen. Baka högt upp i ugnen tills fänkålen är mjuk och har fin färg, ca 12 minuter.
Bönor:
Hacka vitlöken och fräs den i olivolja utan att den tar färg. Vänd ner bönorna och citronsaften, sätt på ett lock och låt bönorna bli varma.
Blanda i citronskal, persilja och smaka av med salt och peppar.
Kommentarer
Trackback